Aktuelt
I 2020 deltok over 400 mennesker på Mobilitet 2020-konferansen. I fjor ble konferansen gjennomført digitalt med over 1100 påmeldte.
Er pandemien en «gamechanger» for fremtidens transport?
Hjemmekontor og mer individuell mobilitet har blitt en del av vår hverdag. Har pandemien forandret vårt arbeidsliv og transportvaner for godt, og hvem vinner og taper på det?
Dette er en av mange problemstillinger som vil bli belyst og diskutert på konferansen Mobilitet 2022 den 23. og 24. mai i Oslo – vårens store møteplass for forskere, beslutningstakere, planleggere og næringslivsfolk.
Pandemien er offisielt over, myndighetenes tiltak er et tilbakelagt regime, men transporthverdagen er langt fra slik den var før pandemien. Kollektivtransporten blør, mange jobber på hjemmekontor, flere flytter ut av de store byene og vi har utviklet nye reisevaner. Hvilke endringer blir permanente og hvordan vil endringene prege samfunnet?
Hjemmekontor – en permanent løsning?
I sesjonen Covid-19 som «gamechanger» spør vi om det er noen av pandemiens mobilitetsendringer vi ønsker å beholde, og om utstrakt bruk av hjemmekontor vil bli en varig trend i arbeidslivet. Og hvordan forholder næringslivet seg til det?
I Covid-19 som «gamechanger» får du møte forskningsleder på TØI, Susanne Nordbakke, stipendiat ved NTNU, Oskar Fahlsted, direktør for Radikale Innovasjoner i Ruter, Endre Angelvik og direktør Arbeidsliv og forhandlinger i NHO, Nina Melsom.
– Vi har sammen med TØI satt sammen en sesjon vi tror kan presentere et innblikk i hvordan hverdagen vår vil se ut post-Covid. Forskere, transportaktører og næringslivet skal sammen diskutere de viktige spørsmålene, sier Janne Pedersen, seniorrådgiver i NAF.
– Vil vi for eksempel godta en arbeidsgivers krav om å være fysisk på jobb fem dager i uken?
Hvilke endringer blir permanente i post-Covid Norge?
Forventer fullt hus
NAF er en av 20 partnere fra transportsektoren som arrangerer Mobilitet 2022-konferansen, og det er tredje gangen konferansen arrangeres. I år blir den større enn noen gang.
– Mobilitet og transport er inngripende i alles hverdag, og vi ønsker å lage en konferanse som skal være det sentrale møtestedet for formidling av forskning og dialog mellom forskere, politikere, næringsliv og forvaltning for å finne gode løsninger på framtidens mobilitetsutfordringer, forklarer kommunikasjonssjef ved Transportøkonomisk institutt (TØI) Harald Aas.
Han legger til at konferansen i 2020 ble utsolgt, så folk må sikre seg billetter.
– Vi tilbyr Early Bird priser en uke til, så det er ingen grunn til å vente, sier han.
Den nye transporthverdagen – et blaff eller varig endring?
NAF og TØI samarbeider også om en sesjon om den nye transport-hverdagen.
– I denne sesjonen ser vi på ferske analyser av vår nye transporthverdag. Vil biltrafikken øke og hvordan påvirker det det grønne skiftet?
– Og vil vi akseptere å stå tett i tett på bussen eller t-bane slik vi gjorde før, spør Janne Pedersen.
I Den nye transport-hverdagen får du møte avdelingsleder i Aslpan Viak, Bård Norheim, forsker på TØI, Nina Hulleberg, trafikkanalytiker i Fjellinjen, Stian Strøm Arnesen, og avdelingsleder mobilitet i WSP Norge, Are Kristiansen kommer.
Kommer du?
Vil vi akseptere å stå tett i tett på buss og t-bane slik vi gjorde før?
Cilia Indahl ledet konferansen i 2020. I år er det Christian Strand som skal lose oss gjennom to dager med stø hånd og gode spørsmål.